DutchEnglishFrench
DutchEnglishFrench

Welke Haarborstel kiezen?

Welke Haarborstel kiezen? Met deze 3 vragen én advies kies je altijd de juiste!

Er zijn ontzettend voor verschillende soorten haarborstels. Ze ontklitten je haar, helpen het haar glad te maken en creëren volume of krullen. Maar welke haarborstel is het beste voor jouw haar?

Om de juiste keuze te maken, moet je weten welke borstels er zijn en welke borstel wat doet. We leggen je alle verschillende soorten haarborstels uit en helpen je bij het kiezen van de geschikte haarborstel.

Met slechts 3 vragen kun je achterhalen welke haarborstel aan jouw wensen voldoet en geschikt is voor jouw haar.

De vragen die je jezelf moet stellen zijn:

1 – Wat wil je met de haarborstel doen?
2 – Wat voor haartype heb je?
3 – Aan welke specifieke eigenschappen moet je haarborstel voldoen?

Wat wil je met de haarborstel doen?

Je kunt een aantal dingen met haarborstels doen. Wij delen ze op in 2 groepen:

1. Ontklitten en glad maken? Kies dan voor een Paddle Brush, Pneumatische Borstel, Detangler Brush of Looper Brush.

2. Stylen, krullen of volume creëren? Kies dan voor een Föhnborstel, Ronde Borstel, Toupeerborstel, Styling Borstel en Vent Brush. 

Hieronder bespreken we de 9 meest voorkomende soorten haarborstels. De nummers 1 t/m 4 zijn geschikt om te ontklitten en je haar glad te maken. De nummers 5 t/m 9 zijn afwisselend geschikt om te stylen, krullen of volume te creëren.

1.1 – Paddle Brush

Vorm: Vierkant
Ideaal voor: Lang haar
Resultaat: Ontklit Haar, maakt glad
Ook wel bekend als: Platte borstel – Flat brush – Peddel borstel

Beschrijving: De Paddle Brush is herkenbaar aan zijn grote, hoekige oppervlak en dankt zijn naam aan de peddel. Deze borstel is vaak voorzien van nylon pennen met een kunststof bolletje erop, maar soms ook van zwijnenhaartjes zonder bolletje. 

De pennen en haartjes zitten bevestigd aan een rubberen kussen. Door de veerkracht van dit kussen bewegen de pennen of haartjes flexibel mee tijdens het borstelen en glijden ze voorzichtiger door je haar. 

Paddle Brushes worden met name gebruikt om lang haar te ontklitten en glad te maken. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld een paardenstaart. Ook wordt deze haarborstel gebruikt in combinatie met de föhn om het gladder te maken.

Haarborstel

1.2 – Pneumatische Borstel

Vorm: Ovaal
Ideaal voor: Elke haarlengte
Resultaat: Ontklit Haar, maakt glad
Ook wel bekend als: Classic brush – Ovale borstel – Opkamborstel – Cushion brush

Beschrijving: De Pneumatische Borstel verschilt niet veel van de Paddle Brush. Alles is hetzelfde, behalve de vorm. De Paddle Brush is namelijk vierkant en de Pneumatische Borstel is ovaal. Deze borstel is vaak gemaakt van puur zwijnenhaar, maar ook vaak een combinatie van zwijnenhaar en nylon haar of alleen nylon pennen. 

In de meeste gevallen heeft de Pneumatische Borstel een kleiner oppervlak en dat maakt de borstel dus ook geschikt voor kort haar. Je kunt deze haarborstel dagelijks gebruiken om je haar te ontklitten en glad te maken. 

Houd er wel rekening mee dat als je de Pneumatische Borstel in combinatie met een Föhn gebruikt, je niet zo’n glad kapsel krijgt als met de Paddle Brush. Dat komt omdat de Pneumatische Borstel overal een ronde rand heeft.

Haarborstel Black bristle nylon brush

1.3 – Detangler Brush

Vorm: Verschillend
Ideaal voor: Elke haarlengte (ook zeer geschikt voor krullend haar).
Resultaat: Ontklit haar, maakt haar glad
Ook wel bekend als: Detangling brush – Detangle brush – Tangle Teezer – Antiklit borstel

Beschrijving: De Detangler Brush is een verzamelnaam voor haarborstels die op de Tangle Teezer lijken. Ze worden geprezen om hun pijnloze ontklittingen. 

De vorm verschilt, maar het materiaal is vrijwel altijd kunststof. Dit geldt ook voor de pennen die eraan vast zitten. De pennen zijn dun en flexibel, wat ze ideaal maakt voor ontklitten. Deze borstel ontklit je haar pijnloos. En omdat de pennen van kunststof zijn, maakt dat de haarborstels meer geschikt voor dik en weerbarstig haar, dan dun en fijn haar.

Detangler brush google

1.4 – Looper Brush

Vorm: Ovaal
Ideaal voor: Extensions en pruiken
Resultaat: Ontklit haar, maakt glad
Ook wel bekend als: Lushious brush – Wig brush – Pruikborstel – Looper borstel

Beschrijving: Kenmerkend aan de Looper Brush zijn zonder twijfel de lusjes in plaats van pennen of haren. Hoe je het ook wendt of keert, pennen en haren hebben ‘punten’. 

De lusjes van de Looper Brush hebben dat niet en hebben een bol uiteinde door de lus. Dit maakt ze veel zachter en dus ook ideaal voor extensions en pruiken, doordat je er makkelijk en zacht doorheen kunt borstelen. Overigens kun je ze ook gewoon gebruiken voor je eigen, halflange of lange haar.

Haarborstel

1.5 – Föhnborstel

Vorm: Cilinder
Ideaal voor: Elke haarlengte
Resultaat: Volume, slag en krullen
Ook wel bekend als: Krulborstel – Krulföhn – Roterende borstel – Elektrische föhnborstel – Elektrische krulborstel – Warme lucht borstel – Hot brush

Beschrijving: De namen Föhnborstel, Krulborstel en Ronde Borstel worden onmiskenbaar het meest door elkaar gebruikt. 

De Föhnborstel en Krulborstel scheren wij over één kam; ze zijn hetzelfde. De Ronde Borstel onderscheidt zich van deze twee haarborstels. Dat verschil leggen we zo uit. 

Belangrijk is eerst dat wij voor dit onderscheid in benaming van de haarborstels kiezen. Niet iedereen in de haarbranche zal het ermee eens zijn, maar dat hoeft ook niet. Het gaat ons erom dat we jou zo goed mogelijk kunnen helpen met het maken van je keuze. En daarvoor is een vaste benaming noodzakelijk. 

De Föhnborstel heeft veel weg van de Ronde Borstel. Beide hebben een cilindervormige kop met openingen waar pennen of haren uitsteken. De kop is vaak keramisch. Dit materiaal verspreidt de warmte optimaal, versnelt de droogtijd en heeft een anti-statisch effect. En dat is niet alleen beter voor je haar, maar levert ook betere resultaten. 

Het verschil tussen de Föhnborstel en de Ronde Borstel zit echter in de föhn. De Föhnborstel heeft een haardroger of föhn aan de kop bevestigd. De Ronde Borstel heeft dat niet. Bij een Föhnborstel zit je overigens wel vaak ‘vast’ aan de bijgeleverde föhn. En deze föhn heeft meestal maar 1 wattage en een vaste diameter. In sommige gevallen kun je variëren met opzetstukken. 

Sommige professionals en beautyliefhebbers hebben de voorkeur voor een Föhnborstel, omdat het gemakkelijker in gebruik is dan de Ronde Borstel. De Ronde Borstel biedt je echter wat meer vrijheid tijdens het stylen.

De beze föhnborstel is eigenlijk een haardroger en haarborstel in één. Deze föhn borstel brengt je haar heel gemakkelijk in model en is ook nog eens zeer krachtig, zodat je sneller het gewenste resultaat hebt. Je kunt met deze borstel, zowel stijlen als slag in je haar creëren. Deze borstel is zowel geschikt voor half lang haar als voor lang haar.

 

Bijkomende voordelen: Het apparaat heeft een heel handig meedraaiend snoer zodat je geen problemen ondervindt tijdens het krullen. Bovendien krijg je ook een aantal handige toebehoren en hulpstukken meegeleverd om het stijlen en krullen nog vlotter en comfortabeler te laten verlopen. Wij raden deze borstel aan omdat deze borstel een bijzonder goede prijs/kwaliteit verhouding heeft.

1.6 – Ronde Borstel

Vorm: Cilinder
Ideaal voor: Elke haarlengte
Resultaat: Volume, slag en krullen
Ook wel bekend als: Ronde haarborstel

Beschrijving: De Ronde Borstel lijkt dus op de Föhnborstel, maar dan zonder föhn eraan vast. 

Deze haarborstel heeft een cilindervormige kop met of zonder openingen. Ronde Borstels met openingen zijn vaak van keramiek en hebben haartjes uit de openingen steken. Ronde Borstels zonder openingen zijn meestal van hout. Bij dit soort haarborstel zijn de haartjes dan ook direct aan het hout bevestigd. 

Je kunt de Ronde Borstel gebruiken om krullen en volume te creëren, maar deze borstel wordt vaak ook voor styling gebruikt.

Over de Föhnborstel en Ronde Borstel

Zowel de Föhnborstel als Ronde Borstel worden over het algemeen gebruikt om meer krullen, slag en volume in het haar te creëren. Er zijn niet voor niets borstels met diameters die variëren van 12 millimeter t/m 70 millimeter. 

Ronde borstels met een kleinere diameter zijn het meest geschikt voor kort haar en geven een wat stevigere krul. We raden echt af om de kleine ronde borstels te gebruiken in lang haar. Dit heeft vrijwel altijd klitten en knopen tot het gevolg. En als je echt pech hebt, kan dit alleen opgelost worden door je haar eraf te knippen. 

Krulborstels met een grotere diameter zijn meer geschikt voor halflang en lang haar en geven meer slag en volume. Daarnaast worden deze formaten ook vaak gebruikt bij een boblijn.

Haarborstel

1.7 – Toupeerborstel

Vorm: Smal en rechthoekig

Ideaal voor: Halflang haar en lang haar
Resultaat: Volume
Ook wel bekend als: Backcomb brush – Teasing brush – Dressing Out Brush

Beschrijving: De Toupeerborstel is herkenbaar aan zijn smalle, rechthoekige vorm. Toupeerborstels komen voor met nylon haartjes en zwijnenhaar. Er bevinden zich slechts 2 of 3 rijen haartjes op de borstel. Deze zitten rechtstreeks vast aan het hout of kunststof. 

De toupeerborstel wordt gebruikt om meer volume te creëren in halflang haar en lang haar. Door tegen ‘de draad’ in te kammen, valt het haar niet meer glad samen, maar ontstaat er juist een vollere volumineuze haardos. Toupeerborstels zijn dus ideaal om volume in je haar te creëren. 

Let wel op: touperen is zeer effectief voor volume. Maar doe dit niet te vaak en als je het doet, zorg dan dat je je haar goed verzorgt. Touperen is namelijk schadelijk voor je haar!

1.8 – Styling Borstel

Vorm: Halve Cilinder
Ideaal voor: Kort haar en halflang haar
Resultaat: Stylen, ontklitten en volume
Ook wel bekend als: Styling brush – Sculpting brush

Beschrijving: De Styling Borstel is volgens velen de meest veelzijdige haarborstel die bestaat. De borstel zelf is meestal gemaakt van kunststof en metaal. De pennen zijn gemaakt van kunststof.

De pennen zitten vast in een rubberen basis en zijn verdeeld in rijen van 5, 7 of 9. Bovendien zijn ze ook voorzien van een bolletje op de punt. Je herkent de Styling Borstel aan de halve-cilinder-vorm. En het is precies deze vorm die de haarborstel zo veelzijdig maakt. Stylen? Ontklitten? Volume? Met de Styling Borstel kan het allemaal!

1.9 – Vent Brush

Vorm: Plat en smal
Ideaal voor: Kort haar en halflang haar
Resultaat: Styling en Volume
Ook wel bekend als: Spijkerborstel – Vented brush – Visgraatborstel

Beschrijving: De Vent Brush wordt gekenmerkt door openingen in de borstel. ‘Vent’ is afgeleid van ventilatie, ofwel de gaten bieden de mogelijkheid tot luchtverplaatsing. Daarnaast is er veel ruimte tussen de kunststof pennen, die vrijwel altijd voorzien zijn van een bolletje op de punt. 

De borstel werkt perfect samen met een föhn. Je kunt de Vent Brush het beste gebruiken om kort- en halflang haar te föhnen. De openingen in de borstel zorgen voor een betere luchtstroom. Met de pennen lift je het haar, zodat de warmte eronderdoor kan en je volume creëert. De openingen van de Vent Brush zorgen er vervolgens voor dat de lucht ook door de haarborstel gaat en je haar dus sneller droogt. 

De grote ruimtes tussen de pennen zorgen namelijk dat de natuurlijke beweging van je haar behouden blijft. Zo kun je het haar wat droger maken en behoud je tegelijkertijd de ideale basis om met de Föhnborstel aan de slag te gaan. 

Een variant op de Vent Brush is de Tunnel Brush. Een Vent Brush bestaat eigenlijk uit één laag met openingen. De Tunnel Brush bestaat niet alleen uit twee lagen met ieder afzonderlijk openingen, maar heeft ook een opening tussen de twee lagen. Deze opening lijkt op een tunnel, en daar heeft een Tunnel Brush zijn naam aan te danken.

De keuze van vele klanten

Hot selling & trending haarborstels

BLACK BRISTLE NYLON BRUSH

De nylon borstel beschermt de hoofdhuid en verwijderd de klitten in het haar en maakt het haar zijde glad. De borstel is gemaakt van de fijnste natuurlijke zwijnen haren. De haarborstel reinigt het haar, stimuleert de hoofdhuid en verhoogt de bloedstroom naar de haarwortels. Hierdoor krijg je natuurlijk glanzend haar. Door regelmatig borstelen verhoogt het de natuurlijke volume van de haren en minimaliseert het haarbeschadigingen.
0
AANTAL BESTELD PER MAAND

BLACK BRISTLE NYLON BRUSH SMALL

De nylon borstel beschermt de hoofdhuid en verwijderd de klitten in het haar en maakt het haar zijde glad. De borstel is gemaakt van de fijnste natuurlijke zwijnen haren. De haarborstel reinigt het haar, stimuleert de hoofdhuid en verhoogt de bloedstroom naar de haarwortels. Hierdoor krijg je natuurlijk glanzend haar. Door regelmatig borstelen verhoogt het de natuurlijke volume van de haren en minimaliseert het haarbeschadigingen.

ROSÉ GOLD BRISTLE NYLON BRUSH

De nylon borstel beschermt de hoofdhuid en verwijderd de klitten in het haar en maakt het haar zijde glad. De borstel is gemaakt van de fijnste natuurlijke zwijnen haren. De haarborstel reinigt het haar, stimuleert de hoofdhuid en verhoogt de bloedstroom naar de haarwortels. Hierdoor krijg je natuurlijk glanzend haar. Door regelmatig borstelen verhoogt het de natuurlijke volume van de haren en minimaliseert het haarbeschadigingen.